Antalya’nın Kaş ilçesinde değirmencilik geleneği 152 yıldır yaşatılıyor.
Antalya’nın Kaş ilçesinde değirmencilik geleneği 152 yıldır yaşatılıyor.
Yuvacık Mahallesi’nde yaşayan İbrahim Bektaş (72), değirmenciliği 47 yıldır ata mesleği olarak devam ettiriyor.
Ailede üç kuşaktır süren gelenek
Bir dönem dedesinin ve babasının da bir su değirmenine sahip olduğunu belirten Bektaş, kendisiyle birlikte bu işin üç kuşak ve 152 yıldır sürdüğünü söyledi.
Bektaş, 1973 yılında kendi değirmenini yaptığını ve bugüne kadar işlettiğini, dedesiyle amcalarının 70, babasının ise 35 yıl bu işle uğraştığını kaydetti.
İlk değirmencilik deneyimine ilkokul dönemindeyken dedesiyle birlikte başladığını aktaran Bektaş, “Sonra babamla çalıştım. Bu değirmeni yapınca buraya çekildim (geçtim). Benden sonra oğlum isterse bu işte çalışabilir, isteğine bağlı.” diye konuştu.
Çevre köylerden değirmene rağbet
Bektaş, değirmendeki bir iş gününü de anlattı:
“Sabah değirmeni açtıktan sonra müşteri sırasıyla akşama kadar çalışıyorum. Suyun akış durumuna göre, günde 100 ile 200 kilo arasında buğday öğütüyorum. Çevre köylerden değirmeni bilenler, buraya geliyor.”
Değirmencilikte standart alışveriş durumuna işaret eden Bektaş, “Öğütme ücreti olarak, ya bir çuvalda (45 kilo) 7 buçuk lira ya da buğday karşılığı 180 kiloda 1 buçuk kile (yani 13 buçuk kilo) un alıyoruz.” dedi.
Yuvacık Mahalle Muhtarı Selahattin Bektaşoğlu ise çocukluğunda burada saatlerce sırada bekleyip, getirdikleri buğdayı öğütmeye çalıştıklarını hatırladığını dile getirdi.