Kaş Belediyesi tarafından 11-12 Ekim tarihlerinde bu yıl ilk kez düzenlenen Kapya Biber Festivali kortej yürüyüşüyle başladı.
Kaş Belediyesi tarafından 11-12 Ekim tarihlerinde bu yıl ilk kez düzenlenen Kapya Biber Festivali kortej yürüyüşüyle başladı.
Kaş’ın Kasaba Mahallesi’nde gerçekleştirilen Kapya Biber Festivali mehteran ekibi eşliğinde yürüyüşle başladı. Yürüyüşe Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Kaş Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Yılmaz, Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kolçak, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kasaba Meydanı’ndaki törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, İlçe Müftülüğü İmam Hatiplerince Fetih suresi okundu. Likyalı Yörükler Patara halk oyunları ekibi ve Seydişehir Temel Grubunca gösteri sunuldu. Kilim ve el sanatları stantları açıldı, ok atma spor etkinliği yapıldı.
Kalkınma için üretim
Kaymakam Ulaş Akhan festivalde yaptığı konuşmada, Barış Pınarı Harekatına değinerek, etkinlik kapsamında yer alan konserlerin kaldırıldığını ama festivalin iptal edilmediğini söyledi.
Bu festivalin iki amacı olduğuna dikkati çeken Kaymakam Akhan, “Biz devletimizin, milletimizin kalkınması, ülkemizin dünyada söz sahibi olması için üretmek zorundayız. Daha çok çalışıp, daha çok üreteceğiz. Ülkemiz kalkınacak ve dünyada söz sahibi olacak. Bu coğrafyada acı çeken mazlumlara el uzatacak. Bu festivalin en büyük amacı, bu bölgede yetiştirilen zirai ürünlerin marka değerini oluşturmak ve bunların piyasalarda çok daha iyi fiyatlara alıcısını sağlamak, bu şekilde hem bölgemizin hem de ülkemizin gelişmesine katkı sunmaktır. Diğer amaç ise bu millet kendi değerlerini, kültürünü, örf ve adetlerini, inancını gelecek nesillere aktarmak zorundadır. O yüzden burada düzenlenen bu festival, harekattaki ordumuza destek manasındadır.” dedi.
Kaymakam Akhan, Kaş’ın bir turizm ve tarım memleketi olduğuna işaret ederek, “Yapılan bu etkinliklerle bölgesinde söz sahibi olan, piyasayı belirleyen, kendi piyasasını kuran bir ilçe haline gelecektir. Çalışmalarını yürüttüğümüz Kınık Gıda Tarım İhtisas Organizasyon Sanayi Bölgesi, Kınık Hali ile beraber bölgede, Türkiye’de söz sahibi olacağız. Bu yolu dizen taşlardan biri de bu festival olacak. Serada kapya, domates üreten vatandaşımız, çiftçimiz bu ülkenin birer askeri, neferidir. Daha çok üreteceğiz, daha çok çalışacağız, daha çok gayret edeceğiz. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız.” diye konuştu.
“Çiftçinin yanındayız”
Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş da üretim ve pazarlama aşamasında her zaman çiftçinin yanında olacaklarını söyledi.
Kaş’ın turizm ve tarım ile ön planda olduğunu belirten Başkan Ulutaş, “Turizm ön planda görünüyor gibi olsa da halkımızın yüzde 60-70’i tarımla geçiniyor. Tarım kesimini hiçbir zaman göz ardı etmeyeceğiz. Hem üretim hem de pazarlama safhasında her zaman çiftçinin yanında olacağız. Burada üretilen marka biberi daha çok tanıtmak, ürünlerin pazara en güzel şekilde ulaşabilmesini temin etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Başkan Ulutaş bölgede zaman zaman yaşanan su sıkıntısından bahsederek, “Bu nedenle Kıbrıs Barajı inşaatını başlattık. Burada 35 bin dönümlük arazinin sulanabilir olması bölgede ciddi bir üretim potansiyelini ortaya koyacak. Yüzde 15-20 oranındaki örtü altı seracılık, yüzde 50’lere geldiği zaman önemli potansiyel yaratmış olacağız. Barajın bir an önce hayata geçmesi için gayret edeceğiz. Sonrasında çiftçilerimiz sulamayla ilgili mesele yaşamayacak.” ifadelerini kullandı.
İl Tarım Müdürü Mustafa Özen ise, bu festivalin ürüne katma değer anlamında güzellikler ve artı değer katarak, bölgeye faydalı olacağını düşündüğünü belirtti.
“Kahvaltıda bile acı biber…”
Konuşmalar sonrası festival kapsamında yapılan ‘en iyi kapya üreticisi' yarışmasını, Faruk Muğlalı kazandı. İkinciliği Ahmet Ali Keskin, üçüncülüğü Mustafa Sivrier elde etti.
‘Acı biber yeme' yarışmasında, 2 dakikada 206 gram acı biber yiyen Ali Karataş birinci, 162 gramla Karanfil Babat ikinci, 134 gramla Hüseyin Direk üçüncü oldu.
Bugüne kadar kahvaltıda dahi biber yediğini söyleyen yarışmanın birincisi Ali Karataş, burada da normal yemek gibi acı biber yediğini ve birinci olduğunu dile getirdi.
‘Kapya lezzetleri yemek' yarışmasında ise Hatice Keskin birinci, Leyla Yeşilbursa ikinci ve Sevim Saç üçüncü sırada yer aldı.
Düzenlenen ödül töreninde yarışmalarda birinciye yarım, ikinciye çeyrek, üçüncüye gram altın verildi.
Yarışma harici sunulan ‘kapya biber tatlısı’ ise oldukça ilgi gördü. Tatlıyı yapan Nalan Ertosun, yeni ve farklı bir lezzet için kapyaları közleyip kabuklarını soyduklarını, ardından şerbetle kaynatarak tatlıyı oluşturduklarını, tahin ve cevizle süsleyip sunduklarını aktardı.
Kaş Kapya Biber Festivali, 12 Ekim’de yapılacak etkinliklerle sona erecek.