Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşayan son yorgan ustası Ömer Ayas (52), modern zamana inat el emeği göz nuruyla yorganlar yaparak, sanatını yaşatmaya çalışıyor.
Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşayan son yorgan ustası Ömer Ayas (52), modern zamana inat el emeği göz nuruyla yorganlar yaparak, sanatını yaşatmaya çalışıyor.
Ömer Ayas yorgancılığa 13 yaşında başladığını belirterek, yaklaşık 30 yıllık yorgan ustası olduğunu söyledi.
Sanat aşkı
80’li yıllarda yorgancılığın kuyumculuk kadar kıymetli olduğunu anlatan Ayas, “Eskiden dükkanda sohbet edilirdi. Müşteriyle esnaf arasında samimi, gerçek bir bağ vardı. Çoğu sanat gibi yorgancılık da emek ve sabır ister, fedakarlık ve beceri ister ancak sanayinin gelişmesiyle emeğe değer verilmez oldu. Bugün yorgancılık iyi kazanç sağlamıyor.” dedi.
Hallaç kayboldu
Yok olmaya yüz tutan meslekler arasına giren yorgancılığı ayakta tutmaya çalıştığını dile getiren Ayas, “Ben son ustayım. Çukurbağ köyünde yorgancı çırağı olarak çalıştığım yıllarda müşterinin isteğine göre, hallaççı (pamuk kabartan kimse) çağrılan eve kadar giderdi. Şimdi hallaç da hallaççı da yok ortada, kayboldu.
Çırak yok
Gelecek nesile yorgancılığı meslek olarak bırakmak istiyorum ama gelecekte bu iş bitecek, çünkü yetişen yok! Bugün çırak bile bulamıyorum. Maalesef yeni nesil, yorgan kültürünü hatta yorgancıyı bilmiyor. Bir yorgan imal ettiğim zaman onun varlığı beni dinlendiriyor, bu his her şeye değer.” diye konuştu.
Ucuzluk mu sağlık mı?
Hazır yorganların ucuz ancak yün ve pamuktan yapılanların ise daha sağlıklı olduğuna dikkati çeken Ayas, müşterilerin el yapımı yorganlara rağbet etmeye başladığını aktardı.
Kaş’ın son yorgancısı, “İnşallah bu meslek unutulmasın. Ölmesin, yaşasın. Yaşatılsın, geri dönüş olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.
(AJANSTR7)