Türkiye’nin en popüler dalış lokasyonu olarak öne çıkan Antalya’nın Kaş ilçesinde “Kayıtsız Kalma” projesiyle bir ilk gerçekleştirildi. Proje kapsamında su altında çöp konteynerlerine benzer atık istasyonları oluşturuluyor.
Türkiye’nin en popüler dalış lokasyonu olarak öne çıkan Antalya’nın Kaş ilçesinde “Kayıtsız Kalma” projesiyle bir ilk gerçekleştirildi. Proje kapsamında su altında çöp konteynerlerine benzer atık istasyonları oluşturuluyor.
“Kayıtsız Kalma” projesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde her yıl gerçekleştirilen yaklaşık 90 bin dalışla dalış turizminin başkenti Kaş’ta hayata geçti. Su altı tutkunlarına özel farkındalık projesiyle dalış turizmi potansiyelinin su altı katı atık kirliliğinin bertarafında araç olarak kullanılması hedefleniyor.
Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesince desteklenen katı atıkların bertaraf edilmesi projesi, Su Altı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi Derneği (STH), Kaş Su Altı Derneği (KASAD) ve dernek üyesi dalış merkezlerinin işbirliğiyle hayata geçirildi.
Proje kapsamında dünyada belki de ilk kez karada olduğu gibi, su altında da çöp konteynerlerine benzer atık istasyonları oluşturuldu. STH gönüllülerince periyodik olarak izlenecek istasyonlarda biriken katı atıkların belirlenen noktalara ulaştırılarak, lokasyonun belediye yetkililerine teslim edileceği bildirildi.
Kaş Belediyesi ve diğer paydaşlar tarafından düzenli olarak kontrolü ve bertarafı sağlanacak istasyonların ilki, Hidayet Koyu’na yerleştirildi.
Kaymakam Şaban Arda Yazıcı, etkinlik çerçevesinde dalgıçlarla birlikte dalış gerçekleştirdi.
Kaymakam Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın çeşitli çevresel kirliliklere maruz kaldığını, bununla ilgili dünyada çeşitli sivil toplum örgütleri ve ülkeler nezdinde çok ciddi adımlar atıldığını söyledi.
Hidayet Koyu'nun ardından Fener, Kanyon, Güvercin Ada bölgelerine de benzer kafeslerden bırakacaklarını belirten Yazıcı, “Denizlerimiz canlılarıyla bütün ve korunsun istiyoruz. Deniz altı canlılığının korunmasını ve artmasını diliyoruz. Umarım bu faaliyetler çevresel kirliliği minimum düzeye indirecek.” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Salih Usta da su altına indirilen konteynerlerin sık sık takibinin yapılacağını kaydetti.
Sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm tesisi kuracaklarını, bu yönde çalışmaların devam ettiğini aktaran Usta, gelecek nesillere temiz çevre, temiz şehir, temiz doğa bırakmayı hedeflediklerine işaret etti.
STH'den Ahmet Arın, bu faaliyetin yaygınlaşmasını ümit ettiklerini ifade etti.
STH Yönetim Kurulu Üyesi Harun Süer ise dalgıçların çevreye katkılarına yardımcı olmak amacıyla bu istasyonları kurduklarını dile getirdi.
Öte yandan, istasyon yerleştirme görüntülerini, su altı fotoğrafçısı Nejdet Demirtaş kayda aldı.