Antalya’nın Kaş ilçesinde Deniz Memelileri Araştırma Derneğinin (DMAD) ev sahipliğinde uluslararası Deniz Memelileri Gözlemci (MMO) ve Pasif Akustik Gözlem (PAM) Operatörü eğitimi düzenlendi.
Antalya’nın Kaş ilçesinde Deniz Memelileri Araştırma Derneğinin (DMAD) ev sahipliğinde uluslararası Deniz Memelileri Gözlemci (MMO) ve Pasif Akustik Gözlem (PAM) Operatörü eğitimi düzenlendi.
Kaş Belediyesinin desteğiyle 7-12 Ocak tarihlerinde 2’ncisi gerçekleştirilen eğitime, 5 Türk öğrencinin yanı sıra, İtalyan, Hollandalı, İspanyol ve Brezilyalı olmak üzere toplam 20 araştırmacı katılım sağladı.
DMAD’ın kurucusu Dr. Aylin Akkaya ve akustik uzmanı Patrick Lyne’nin eğitmenliğini yaptığı uluslararası eğitim, Türkiye'nin de 2017'de imzaladığı ACCOBAMS Anlaşması (Mücavir Atlantik Deniz Bölgesi, Akdeniz ve Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunmasına Dair Anlaşma) doğrultusunda gerçekleşti.
Dr. Aylin Akkaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, derneğin, su altı gürültüsüne neden olan, petrol arama, askeri amaçlı uygulamalar, büyük iskelelerin ve marinaların inşası gibi çeşitli faaliyetlerin uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi, doğru önlemlerin alınması ve bu çalışmaların uluslararası standartlarda yürütülmesi için küresel geçerliliği olan sertifika programları gerçekleştirdiğini söyledi.
Bu programların, yerel ve uluslararası öğrencilere, uzmanlara ve araştırmacılara açık olarak gerçekleştiğini belirten Dr. Akkaya, “Uluslararası standartlarda verilen bu sertifikalı eğitimler sayesinde araştırmacılar, gerek su altı gürültüsü üreten çalışmalarda yer alarak, olumsuz etkiyi en aza indirgeyebilecek gerekse bu vesileyle oluşan yeni çalışma sahasında profesyonelce çalışma imkanı bulabilecek. Her fırsatta yerel ve uluslararası öğrencileri, araştırmacıları, yerel halkı, çalışmalarına, staj programlarına ve projelerine dahil ederek, doğal ekosistemin daha yaygın ve etkin şekilde korunmasını amaç edinen DMAD, sunduğu fırsatlarla araştırmacılara, geleceğin deniz bilimcilerine yeni ve çeşitli kariyer imkanları oluşturarak, mevcut kapasitenin arttırılmasına da son derece önem vermektedir.” dedi.
Kaş Belediyesi Toplantı Salonunda beş gün süren eğitimle deniz biyolojisi alanında Türk ve yabancı uyruklu öğrenci ve araştırmacıların, Türkiye denizlerinde de düzenli popülasyonları bulunan ve çoğu türün neslinin tehlikede olduğu yunus, fok ve balina gibi deniz memelilerinin korunmasına yönelik profesyonel gözlemci sertifikası sağlaması ve Türkiye'deki katılımı artırmasının hedeflendiği belirtildi.
2015 yılında Antalya’da kurulan DMAD’nin, kuruluşundan bugüne kadar Türkiye denizlerinde yaşayan yunus ve balinaların korunması için tutkuyla var gücüyle çalıştığı, Türkiye’de ilk defa uzun soluklu bilimsel araştırma seferleri düzenleyerek, ülkenin denizel ekosisteminin zenginliğini ulusal ve uluslararası platformlarda gururla savunduğu aktarıldı.