Antalya’nın Kaş ilçesinde çam ormanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı vatandaşın geçim kaynağı oldu. Kurusu, kilosu bin liraya kadar alıcı buluyor.
Antalya’nın Kaş ilçesinde çam ormanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı vatandaşın geçim kaynağı oldu. Kurusu, kilosu bin liraya kadar alıcı buluyor.
Genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kuzugöbeği mantarının şimdi tam mevsimi. Bahar döneminde mayıs-haziran aylarında özellikle çam ağaçlarının altında tek tek veya küçük gruplar halinde bulunuyor.
Şifa kaynağı fakat…
Besin değeri yüksek olan bu mantar türü fiyatıyla dikkat çekiyor. Kuzugöbeğinin kilosu 800 ile bin lira, tazesi ise 100 ile 200 lira arasında satılıyor. Kısa süreli de olsa kuzugöbeği, bölge insanına ekonomik katkı sağlıyor.
Yeşilköy Mahallesi’nden mantar satıcısı Salih Bozkurt kuzugöbeğine çok talep olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin her yerine ve yurtdışına da gönderiyoruz. Doğal olarak yetişiyor. Bulmak çok zor. Çamlık alanlarda sabahtan akşama kadar köylüler bir kilo topluyor, biz de onlardan satın alıyoruz. Kuzugöbeği her derde deva, şifa kaynağı.” dedi.
Alıcı Ayşegül Zeybek ise kendisinin şeker hastası olduğunu belirterek, “Kuzugöbeğinde vitaminler fazlaca var. Kansere, şeker hastalığına çok iyi geldiği söyleniyor. Onun için tercih ediyoruz. Her yıl bu mevsimde çıkan bu mantarı toplayıp, yeriz. Pişirirken kavuruyoruz.” diye konuştu.
Kuzugöbeğinin faydaları
Hastalıkların iyileştirilmesinde sık sık kullanılan kuzugöbeği, B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içeriyor. Protein değeri oldukça yüksek olan bu mantarın anemi, bağırsak ve mide rahatsızlığına iyi geldiği biliniyor. Vücudun direncini artırıyor, bitkinliğe ve yorgunluğa karşı fayda sağlıyor.
(AJANSTR7)