Antalya’nın Kaş ilçesinde caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası karaya vurdu.
Antalya’nın Kaş ilçesinde caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası karaya vurdu.
Edinilen bilgiye göre, ilçe yakınlarındaki Patara kumsalında caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası sahilde ölü bulundu.
Patara’da on kişilik ekiple deniz kaplumbağaları koruma çalışmalarını sürdüren Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eyup Başkale, yaptığı açıklamada, uyguladıkları ciddi koruma stratejisiyle yuva sayısında artış olduğunu söyledi.
Patara sahilinden ölü olarak, karaya vurmuş caretta caretta ihbarı alındığını belirten Başkale, “Patara deniz kaplumbağaları koruma ekibi, ölüm nedeninin araştırılması için incelemeler yaptı. İnceleme sonucunda kaplumbağanın 68 santimetre kabuk boyuna sahip dişi caretta caretta olduğu anlaşıldı. Sindirim sistemi kontrol edilen kaplumbağanın, yuttuğu plastikler yüzünden bağırsaklarının tıkanmış olduğu ortaya çıktı. Birçok plastik parçası, ambalaj atıkları ve çuval parçası bulundu.” dedi.
Ekipten Ayfer Şirin de uzun süredir bu plajda çalışmalar yürüttüğünü, ilk defa bu yıl çok sayıda ihbar aldıklarını ifade etti.
Sadece deniz kaplumbağaları değil, yunus, kuş, vatoz gibi birçok canlı ölüsüyle karşılaştıklarına dikkati çeken Şirin, “Bu durumun, doğa koruma çalışmaları yapmaya çalışırken olması çok üzücü. Denizlere atılan plastikler ve diğer kimyasallar, tüm canlıların hayatını tehdit ediyor. Farkındalık oluşturarak, acil koruma önlemleri alınması gerekiyor.” diye konuştu.
Koruma ekibinin yürüttüğü gece arazi çalışmalarında yuva yapmaya çıkan bir anne kaplumbağanın, misina makarasına dolanmış halde görüldüğünü, misinadan kurtarılarak, rahatça denize dönmesinin sağlandığını aktaran Şirin, şunları kaydetti:
“Deniz kaplumbağalarının yaşamını tehdit eden insan kaynaklı etkilerin başında kirlilik gelmektedir. Denizdeki plastiklerin kaplumbağalar tarafından besin yerine yenilmesi, doğal ortama bırakılan olta iğneleri, misinalar ve balıkçı ağları bu canlılar için tehdit oluşturuyor.”