Milli sporcu Şahika Ercümen, paletsiz değişken ağırlık kategorisinde tek nefeste 100 metreyle kırdığı dünya rekorunun ardından değerlendirmelerde bulundu.
Milli sporcu Şahika Ercümen, paletsiz değişken ağırlık kategorisinde tek nefeste 100 metreyle kırdığı dünya rekorunun ardından değerlendirmelerde bulundu.
Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, yaptığı açıklamada, suyun altını evi olarak hissettiği için rekorların geldiğini söyledi.
Rekora hazırlık sürecini anlatan Ercümen, genel olarak kondisyonunu artıracak çalışmalar yaparken rekora doğru daha çok dalışa, adaptasyona yönelik, dalış ağırlıklı antrenmanlar yaptığını belirtti.
Ercümen, pandemi dolayısıyla iki sene boyunca antrenman yapamadığını ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçirdiğini hatırlatarak, “Bir astım hastası olarak bu beni çok korkuttu. Tekrar antrenman yapmaya başladığımda ‘kesinlikle spor hayatım bitti herhalde’ diye düşündüm. Çok zordu fakat üstünden birkaç antrenman geçtikten sonra hızla adapte oldum ve en iyi derecelerimi en kısa zamanda elde ettim. Kısa bir antrenmanla maksimum performans gösterdim.” diye konuştu.
“Suyun altı daha güvenilir”
Dalışın çok mental kuvvet ve isteyip inanmayı gerektiren bir branş olduğuna dikkati çeken rekortmen sporcu, “İnanmazsanız ve zihniniz buna hazır değilse suyun altında o kadar nefessiz kalmak kolay değil. İnsan olarak nefessiz kalırsak panik oluyoruz. Ama buna kendimi alıştırıp suyun altını evim hissettiğim için bu dereceler geliyor. Bunda ekibimin desteği çok kıymetli. O zaman suyun altını karadan daha çok güvenilir hissediyorum.” dedi.
Ercümen, motivasyonunu Türkiye’ye getirdiği başarılardan aldığını, her rekor denemesinin kendisini daha iyiye teşvik ettiğini ifade ederek, “Bu seneki amacım çok önemliydi. Cumhuriyetimizin 98. yılına ithafen 98 metrenin üzerinde bir dalış hedefledim, onu başardığım için ülkemiz adına çok mutluyum.” şeklinde konuştu.
“Bu rekorun mesajları çok önemli”
Kırdığı bu rekoru diğerlerinden ayıran özelliği anlatan Ercümen, şunları kaydetti:
“Bu kategori, paletsiz şekilde bir ağırlık yardımıyla aşağıya indiğiniz ve kendi gücünüzle paletsiz, ipten destek alarak, yukarı çıktığınız bir branş. Bir asansörle inildiği için daha çok derin metrelere, 100 metrenin üzerinde inmek çok kolay değil. Daha önce 110 metreyle resmi rekor kırmıştım ama bu paletsiz olduğu için 100 metre çok iddialı bir rakam, erkekler ve kadınlar rekorlarının üstünde. Birleşmiş Milletler’in sudaki yaşam savunucusu olarak iklim krizinin altının çizilmesi ve ülkemizin bayrağını dalgalandırmak açısından benim için bu rekorun mesajları çok önemliydi.”
“Kaş evim gibi”
Ercümen, Kaş’ın kendisi için taşıdığı öneme değinerek, “Evim gibi oldu. Antrenmanlarımı 2009’dan beri burada yapıyorum. Kaş’ın mavi derin sularıyla kendimi evimde gibi hissediyorum.” ifadelerini kullandı.